Bőrcserzés

Ha valaki szereti saját maga elkészíteni a felszerelésé, és szivesen megosztana egy két trükköt fogást, akkor annak itt a helye

Moderátor: jacsasoft

jacsasoft
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2016.10.20. 01:34
Kapcsolat:

Bőrcserzés

Hozzászólás Szerző: jacsasoft »

szerkesztés folyamatban.

Bőrcserzés házilag, avagy ahogy én csináltam.
Nem állítom hogy a legtökéletesebb lett, de szerintem jól sikerült, a tartóssága is csak később fog kiderülni, de aszért biztató az állaga, és a tapintása.
Tehát: Házinyúl bőrüket sikerült szereznem, és ezeket terveztem kikészíteni.
Két módon csináltam. Az egyik garnitúrát, úgynevezett csávázásnak vetettem alá cserzés előtt, a másikat pedig csak simán cserzőlébe raktam.
Timsós cserzést választottam, mert ez tünt a legegyszerűbben kivitelezhetőnek, illetve erről találtam leírásokat.
A folyamat, ahogy én csináltam:
Első lépésként a lenyúzott bőrőket, langyos, mosószeres vízben kimostam. ezzel, a nagyja szennyeződés vér kimosódott belőle.
Mivel kb 3 db ot kaptam egyszerre, ezért megvártam hogy összegyűljön több, ezért a bőröket a hasánál elvágtam hosszábba, kiterítettem és alaposan lesóztam. hogy eláljon míg nem lessz több.
Az első hibát itt követtem el, ugyanis mosás után rögtön neki kellett volna állni leszedni a rajtamaradt hájat, hártyát, húsmaradékot.
Jó sok idő telt el mire összegyűlt 13 db bőr,meg az időm is úgy engedte, így mire odakerültem hogy nekiállok a kikészítésnek a zsírosabb bőrökön megavasodott a zsír. illetve volt két bőr ami befülledt, és most foltokban hullatja a szőrét.
Tehát mosás után azonnal neki kell álni lehártyázni!
Szóval a folyamat:
1: A lenyúzott gereznát, langyos mosószeres vízzel kimossuk, tiszta vízzel kiöblítjük, majd lehúsoljuk, hártyázzuk. Ha tárolni akarjuk, akkor kinyomkodjuk a vizet belőle, szellős helyen megszárítjuk, és besózzuk.
2: Áztatás, hogy visszanyerje eredeti hajlékonyságát. Lehetőleg langyos vízben, kb 2-3 óra elég neki. ha több kell, cseréljünk vizet és áztassuk tovább.
3: mosás, langyos mosószeres vízben, majd alapos öblítés. felesleges vizet kinyomkodjuk. lecsöpögtetjük.
4: csávázás: leírás később ha megtalálom a receptet.
5: áztatás, mint a 2 es pontban.
6: cserzés: recept később
7: öblítés
8: szárítás+törés
9: szőrme tisztítása, porolása, hulló, vedlő szőrők eltávolítása.
Folyt. köv.Válasz küldése