Íjászgyűrű készítése

Moderátor: jacsasoft

jacsasoft
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2016.10.20. 01:34
Kapcsolat:

Íjászgyűrű készítése

Hozzászólás Szerző: jacsasoft »

Az íjászgyűrű.
Az íjászgyűrű, egy a keleti népeknél használatos segédeszköz, ami az íj megfeszítését segíti elő. Azért volt erre szükség, mert a keleti stílusú feszítés és oldás hüvelykujjal történik. Az ideget, a behajlított hüvelykujjunkkal feszítjük meg, mutatóujjunkkal lefogjuk, majd így feszítjük meg az íjat. Ha oldásra kerül a sor, a mutató ujjunkal elengedjük a hüvelyket, a hüvelyk mögül pedig kiengedjük az ideget.
több okból van erre szükség:
 • Az ideg nagy nyomást gyakorol az ujjbegyünkre, és ez fájdalmas, a gyűrű megvédi ujjunkat.
 • sokkal simább és gyorsabb oldást tesz lehetővé mint az európai stílusú oldást alkalmazva.
 • Sokkal nagyobb erőt ki tudunk fejteni általa a hüvelykünkkel, mert védi az ideg nyomásától.

A hüvelykes oldásról, és az egész keleti stílusú íjászatról a Szaracén íjászat című könyvből lehet nagyon sokat megtudni. Íjászoknak kötelező! :)
Ha érdekel a könyv, küldj magadról egy bemutatkozó emailt és elküldöm.

Az alábbiakban pedig következzék az általam elkészített és használt gyűrű ismertetése.

A folyamatokat a beszámozott képeken lehet nyomon követni, Erről a linkről:https://drive.google.com/open?id=0BwWov ... kQ1S2hIVm8
 • Az alapanyag egy timsós cserzésű vastagabb marhabőr volt. erre kirajzolni a megfelelő alakot, majd kivágni, illetve a közepét is, de jóval kisebbre, mint a hüvelykujj mérete.
 • következik az áztatás, ennek két célja volt. Egyrészt kimostam belőle a maradék zsiradékot, így még keményebb lett, másrészt a maradék benne maradt timsótól is megszabadítottam.
  Addig kell áztatni, míg főt tészta állagú nem lesz, tehát jó puha, rugalmas hajlítható.
 • meghajlítjuk a kívánt formára majd hagyjuk kiszáradni, ilyenkor kőkemény lesz. Célszerűen egy homorú formába, kellene, de én gyakorlatilag csak meghajtottam félszáraz állapotában amilyenre akartam, és úgy hagytam kiszáradni.
  Lehetséges, hogy a hüvelykujj helyét utólag is ki lehetne vágni, így a hajlítás szebb lehet. De lehet hogy akkor meg nem lehet olyan szépen a formáját magadni.....
(szerk: Próbáltam... nem jobb előre kivágni, meret nem hajlik ulyan szépen.)
 • száradás után a külső élek csiszolása, finomítása, majd a belső lyuk kialakítása. Itt figyelni kell arra, hogy kellően passzentos legyen, nehogy lerepüljön az ujjunkról, illetve az idegfogás is csak így biztos.
Lyuk kialakítása:

Lemérjük az hüvelykujjunkat az ujj perc alatt, két irányból, a szélességét, és a vastagságát. ennél egy bő fél mm rel kissebbre kialakítjuk a lyukat, majd csiszolással lehet finomítani. Egy ovális lyuk lesz majd a hüvelykujj helye, ami úgy néz ki, hogy a nagyobb átmérő van a gyűrű hosszirányába. Így a gyűrűt csak úgy lehet föl meg levenni, hogy 90 fokkal elfordítjuk az ujjunkon. Nekünk pont ez a jó, hiszen az ujjunkon passzosan kell álljon a gyűrű nehogy lerepüljön.

Legvégén pedig a gyűrű hátsó részét bandázskötéssel megvastagítjuk, hogy a hüvelykünk hátsó részét ne nyomja a gyűrű vékony pereme.
Kápek a kész gyűrűről:https://drive.google.com/open?id=0BwWov ... FYzbWVXYVEVálasz küldése